Software

we love GPL

gifSoftware is overal te downloaden, de kennis ervoor niet. Software zit vaak al geïnstalleerd op uw nieuwe PC of Laptop. Het is één van mijn grootste irritaties bij aanschaf; het verwijderen van al die ongewenste software en vervangen door iets wat doet wat ik wil. En niet wat Micrsoft vindt wat ik moet willen. Bovendien houd ik van Open Source software en niet van Companysoft die niet alleen probeert mij op een duur abonnement te zetten maar ook nog eens de manier van denken probeert op te leggen. En dat is de doodsteek voor iemand die een beetje creatief wil zijn.

Een ander nadeel van software is dat de makers ervan te veel toeters en bellen inbouwen. De meeste mensen gebruiken nog geen 10% van de mogelijkheden van bijvoorbeeld een office pakket. Maar het wordt allemaal mee geladen bij gebruik en het belast de computer onnodig. En daar wordt het apparaat ook niet sneller van.

Onze eigen zoekmachine.
Zoekt alleen op deze website

index sitemap advanced
site search by freefindHou me op de hoogte!

Bij wijzigingen of aanvullingen van deze pagina krijgt u automatisch een bericht

it's private
powered by
ChangeDetectionchatbox

Mochten we aanwezig zijn dan kunt u via onderstaande knop ons aanroepen.

Indien we NIET aanwezig zijn dan kunt u langs dezelfde weg een bericht achterlaten.

OS (Operating System)

Het besturingssysteem van de computer. Mijn favoriet is zonder meer Linux systems. Nadelen; de (goede) hardware is moeilijk verkrijgbaar, de drivers voor bijvoorbeeld onze printers zijn niet te krijgen en weinig afdrukservices leveren een app voor Linux af. En dan is er Mac of Apple. Nadeel; de hardware laat zich niet aanpassen. Blijft Windhoos met als grote nadeel het dwingende karakter van het systeem. Voor een particulier allemaal minder interessant wellicht maar als je met een computer moet werken ligt dat allemaal net even anders. Alleen al vanwege de compatibiliteit ben je al op Windows aangewezen.

Internet

Firefox is de browser waar we in testen en als het daar goed in toont, zou het in de rest ook goed moeten gaan. Firefox houdt zich aan bepaalde web standaarden en nog belangrijker, is Open Source software. En dat zorgt ervoor dat het niet zo nieuwsgierig is als Chrome van Aagje Google. Bovendien werken een aantal plugins of add-ons in Firefox erg goed. AdBlock bijvoorbeeld die al die irritante reklame blockt en Privacy Badger die al te nieuwsgierige websites het nakijken geeft.

Ook op internet kom je steeds meer .pdf files tegen. PDF is een bestandsformaat van fabrikant Adobe en en je kunt daar een gratis reader van krijgen. Lomp zwaar en het doet een flinke aanslag op uw computer. Ook als u de .pdf in een Firefox venster laat openen. Ik laat het openen met Sumatra. Sumatra doet wat het moet doen, het laat u razendsnel de inhoud van de pdf file zien zonder het uw processor opvreet. Sumatra heeft echter één groot nadeel, het begrijpt niet elke printer waardoor het vaak niet correct kan uitprinten. Daarvoor is bijvoorbeeld Foxit Reader beter geschikt.

Grafisch (vrije grafische software)

Photo Philtre is een razendsnel programma dat alle basisfuncties heeft die willekeurig welk andere tekenprogramma ook biedt. Een echte aanrader als u enkel een beetje uw foto's wilt verbeteren en af en toe een beetje digitaal wilt spelen. Er zijn aparte nederlandse taalpaketten voor alsmede veel handledingen in het nederlands.

Een duitse Photoshop look-a-like met de basisfunctie van de oudere CS versies. Het mooie is dat het een PDF export heeft die de goede printerwaardes mee geeft. Voor de rest doet het niet veel meer dan voornoemd Photshop, Paint Shop Pro of wat dan ook.

diversen

Naast bovengenoemde versimpelde beeldbewerkers zijn er een scala aan verschillende tekenprogramma's op internet te vinden. En met een beetje fiedelwerk krijg je elke Adobe plugin ook in Artweaver aan het werk. Het is maar net hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Ik draai alle software onder windhoos 7 op een computer die niet op internet is aangesloten en een speciale grafische kaart heeft voor dit werk. Dus geen gamerskaart. De meeste plugins maak ik zelf. En waar ik erbij kan, wijzig ik onderdelen van de software zodat ze werken zoals ik wil. Maar programmeren is niet mijn grote liefde en dat doe ik enkel uit noodzaak.

Een nieuw ontwikkeling in softwareland is software die op een server wordt gezet en waar u in uw browservenster gebruik van kunt maken. PIXLR is er eentje van, nu nog gratis te gebruiken. Ook Adobe heeft er eentje, Lightroom genaamd maar dat is dan weer tegen maandelijkse kost. En dat is waar het in de toekomst waarschijnlijk naar toe gaat, abonnementssoftware. Hopelijk zullen de jongens en meisjes van de Open Source gemeenschappen met hun rebelse karakter er voor zorgen dat er altijd free software blijft bestaan, lokal of in the cloud. Veel van deze rebellen kunt u vinden op SourceForge, waar u ook de meeste software kunt vinden.

Lees ook eens:


aanbevolen software:

tux linux

Mozilla Firefox

Sumatra pdf reader

Photophiltre

pixlr

© 2016 - 2018 Martins Digital Imaging.